Tranen bij het Afscheid, hoe help je jouw kind loslaten.
Huilt jouw kind bij het afscheid op het kinderdagverblijf of school? Ik geef je in deze blog praktische tips en leer hoe NEI therapie kan helpen bij verlatingsangst en het makkelijker maken van afscheid nemen.
Als ouder weggaan bij het kinderdagverblijf, de basisschool of zelfs bij een logeerpartijtje
kan een erg moeilijk moment zijn, zowel voor je kind als voor jou.
Die kleine handjes die krampachtig vasthouden, de tranen die over de wangen rollen…
Als moeder voel je je machteloos en vraag je je wanhopig af: "Hoe kan ik mijn kind helpen bij dit moeilijke afscheid?"
Je bent zeker niet de enige! Veel ouders worstelen met kinderen die moeite hebben met loslaten en verdrietig zijn bij het afscheid. In deze blog deel ik praktische tips en leg ik uit hoe NEI therapie een waardevolle ondersteuning kan bieden bij het verminderen van verlatingsangst en het bevorderen van een ontspannen afscheid.
Waarom is afscheid nemen zo moeilijk voor kinderen?
Voordat we naar oplossingen kijken, is het belangrijk om te begrijpen waarom afscheid nemen voor sommige kinderen zo'n uitdaging is.
Verschillende factoren kunnen hierbij een rol spelen
♡ Ontwikkelingsfase: Vooral jonge kinderen in de peuterleeftijd bevinden zich in een fase waarin de hechting met de primaire verzorgers heel sterk is.
Het besef van tijd en de zekerheid dat je terugkomt, is nog niet volledig ontwikkeld. (Zoekterm: emotionele ontwikkeling peuter afscheid)
♡ Verlatingsangst: Een diepere angst om in de steek gelaten te worden kan een grote rol spelen. Dit kan zich uiten in intense verdriet, woede of angst bij het afscheid. (Zoekterm: verlatingsangst kind symptomen)
♡ Onzekerheid en nieuwe situaties: Een nieuwe omgeving, zoals een kinderdagverblijf, of een verandering in de routine kan onzekerheid en angst veroorzaken.
♡ Persoonlijkheid: Sommige kinderen zijn van nature gevoeliger en hebben meer moeite met veranderingen en afscheid.
♡ Ervaringen in het verleden: Eerdere negatieve ervaringen kunnen het afscheid nemen in de toekomst beïnvloeden.
Praktische tips om het afscheid nemen makkelijker te maken.
Gelukkig zijn er verschillende dingen die je als ouder kunt doen om je kind te ondersteunen bij het afscheid nemen:
♡ Voorbereiding: Praat van tevoren over wat er gaat gebeuren. Vertel wie je kind naar de opvang brengt, wie hem ophaalt en wat hij daar kan verwachten. (Zoekterm: voorbereiding afscheid kinderdagverblijf)
♡ Creëer een Ritueel: Een vast afscheidsritueel (een knuffel, een kus, een speciaal zinnetje) geeft je kind structuur en voorspelbaarheid. (Zoekterm: rituelen bij afscheid kind)
♡ Wees duidelijk en consequent: Directe duidelijkheid schept zekerheid ("nog 1 kus/knuffel en dan ga ik") en rek het afscheid niet onnodig. Een kort en krachtig afscheid is vaak makkelijker voor je kind.
♡ Straal zelfvertrouwen uit: Je kind voelt jouw onzekerheid aan. Probeer zelf rustig en positief te zijn, ook al vind je het zelf misschien moeilijk.
♡ Vertrouw op de Begeleiders: De leidsters op het kinderdagverblijf hebben ervaring met afscheidssituaties. Vertrouw op hun expertise en vraag om tips.
♡ Beloof dat je terugkomt: Wees duidelijk over wanneer je je kind weer komt ophalen
♡ Focus op het positieve: Benadruk de leuke dingen die je kind op de opvang of school gaat doen
♡ Vermijd Wegsluipen: Dit kan het vertrouwen van je kind schaden en de angst vergroten.
Wanneer is er meer aan de hand dan normale afscheidsmoeilijkheden?
Het is normaal dat jonge kinderen even moeten wennen aan afscheid nemen. Echter, als het verdriet lang aanhoudt, heel intens is of gepaard gaat met andere symptomen, kan er sprake zijn van verlatingsangst die meer aandacht nodig heeft. Denk aan:
♡ Extreem overstuur raken bij het zien van je vertrek.
♡ Weigeren om naar de opvang of school te gaan.
♡ Fysieke klachten (buikpijn, hoofdpijn) in verband met het afscheid.
♡ Moeite met slapen als je niet in de buurt bent.
♡ Overmatig aan je vastklampen als je wel in de buurt bent.
In deze gevallen kan het zinvol zijn om professionele hulp te zoeken.
De kracht van NEI therapie bij verlatingsangst en afscheidsproblemen.
Heb je al van NEI therapie (Neuro Emotionele Integratie) gehoord? NEI is een holistische therapievorm die zich richt op het opsporen en loskoppelen van onverwerkte emoties en blokkades in het zenuwstelsel.
Deze blokkades kunnen bijdragen aan emotionele en soms zelfs fysieke klachten. Ook bij kinderen die moeite hebben met afscheid nemen en last hebben van verlatingsangst, kan NEI therapie een waardevolle ondersteuning bieden.
Hoe kan NEI therapie helpen bij de afscheidsproblemen van jouw kind?
♡ Het opsporen van de onderliggende emoties: NEI therapie helpt om de diepere emoties en overtuigingen te zien die de angst voor het afscheid in stand houden. Dit kan bijvoorbeeld angst voor het onbekende, een gevoel van onveiligheid of een eerdere (onbewuste) ervaringen zijn. (Zoekterm: wat is NEI therapie voor kinderen?)
♡ Het loskoppelen van emotionele blokkades: Door middel van specifieke technieken helpt NEI therapie om deze vastzittende emoties los te laten en te verwerken. Dit kan leiden tot een vermindering van de angst en een meer ontspannen gevoel bij het afscheid.
♡ Het versterken van het zelfvertrouwen: NEI therapie kan bijdragen aan een sterker gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen bij je kind, waardoor het makkelijker wordt om los te laten en nieuwe situaties aan te gaan.
♡ Ouderbegeleiding: Het is erg waardevol om ook de ouders bij het traject te betrekken. NEI therapie kan inzicht geven in eventuele onbewuste patronen binnen het gezin die de angst van het kind beïnvloeden.
Ook nemen kinderen vaak vastgezette emoties van de ouders over. Zodra de ouders deze zelf kunnen verwerken zullen de kinderen er ook geen last meer van hebben.
Ervaringen van ouders
♡ "Sinds de NEI therapie is mijn zoontje veel rustiger bij het afscheid.
De tranen zijn verdwenen en hij gaat nu met plezier naar de opvang!"
S, mama van Liv 3 jaar.
-
♡ "Ik ben bij Chantal gekomen omdat mijn zoontje ineens weigerde om naar het kdv te gaan.
Er kwam uiteindelijk uit dat hij daardoor hij bij zijn geboorte snel bij me weggehaald is voor onderzoeken een verlatingsangst had gecreeerd. Nadat we deze losgekoppeld hebben tijdens de NEI sessie merken we zoveel meer rust bij hem. Hij gaat weer met plezier naar de opvang, zwaait me vrolijk uit en gaat weer lekker spelen."
L, mama van Quinn, 2.5 jaar
-
♡ "Wat een inzichten en veranderingen heeft de NEI sessie ons gebracht. We hebben uiteindelijk 2 sessies bij Voel je Reik gedaan voor onze dochter van 18 maanden. Ze had veel moeite om bij andere te blijven zonder ons als ouders. Kinderdagverblijf, opa en oma, het was op beide plekken dezelfde angst. Na de 1e sessie merkte we al een groot verschil, na de 2e sessie zagen we onze vrolijke dame ook tijdens de afscheidsmomenten. Dit hadden we hiervoor maar weinig op deze manier gezien. Wauw, zo dankbaar!"
P en L, ouders van Sara, 1,5 jaar
Herken je de worsteling met het afscheid nemen bij jouw kind en wil je hiermee aan de slag?
Maak dan meteen een afspraak of kijk nog even op deze pagina voor meer informatie over NEI.
Het is zo fijn om te zien hoe je kind met een vrolijk gezicht "Doei" zegt en vol vertrouwen de nieuwe dag tegemoet gaat.
Met de juiste aanpak en ondersteuning van NEI therapie, is het zeker mogelijk om de tranen bij het afscheid te verminderen en een positieve ervaring te creëren voor zowel jou als je kind.